• Skip to main content

Eldabutiken Gnesta

Proffs på eldstäder & skorstenar

  • Eldstäder
  • Fynd-hörna
  • Kampanjer
  • Skorstenar
  • Tillbehör
    • Taksäkerhet
  • Kontakt

Eldstäder

telefon ikon0158 - 140 35

Kaminer, spisar & eldstäder

tänd Eldstad med dukat bord med vin samt strand utanför

Mysigaste platsen i hemmet - framför brasan?

Rummet med eldstaden blir ofta husets hjärta, platsen där man samlas på kvällarna. Med Sveriges bredaste utbud - kaminer, spisar, kakelugnar, köksspisar, skorstensfritt, m m - har vi något som passar alla.

För dig som har en egen idé på design så hjälper vi dig gärna: våra montörer är duktiga på att frimura!

Se vårt sortiment (Eldabutiken)

Hur välja rätt kamin och vad man ska tänka på

Strunta i vilken kamin som är bäst i test! Den braskamin som är perfekt för Kalles hus kan vara helt fel för ditt hus. Det beror nämligen på ditt hus och vad du vill få ut av din kamin. Vi på Eldabutiken i Gnesta är proffs på eldstäder och guidar dig i ditt val av eldstad så att du kan hitta den som passar just dig och ditt hus bäst.

Efter att ha läst den här artikeln (ca 2 000 ord / 7 minuter) kommer du veta hur du kan välja rätt eldstad för dig. Vi går igenom vad du vill få ut av din eldstad, vilken effekt din kamin behöver avge, placering, design, budget och om man bör installera den själv, DIY. Vi börjar med att se på vad syftet är med din kamin.

Vet du redan vad du vill ha? Välkommen in i butiken, eller - om du hellre vill - ringer vi upp dig:

Kontakt

Yxa med huggen ved i bakgrunden

Eldstad som enda värmekälla, komplement eller mysfaktor?

Vad är det du vill få ut av din eldstad? De flesta installerar en kamin i hemmet som kompletterande värmekälla för att sänka sina uppvärmningskostnader. I vissa hus kan det vara den enda värmekällan. Det gör att man vill välja en effektiv eldstad med ren förbränning.

En eldstad är även en dekoration i hemmet och en mysfaktor, något att samlas vid på kvällen. Här i trakterna runt Gnesta finns många sommarstugor som ägarna åker ut till även på vintern och de vill då kunna mysa framför en brinnande brasa. En del har just mysfaktorn som huvudsyfte med sin kamin, vilket gör att valet kanske mer handlar om stil och design än effekt.

Om du vill installera en kamin primärt för att värma upp ett hus eller ett rum, behöver du veta hur stort utrymmet är.

Gör matematiska uträkningar på tavla

Hur många kvadratmeter ska värmas upp?

Grovt räknat kan man säga att 70W värmer upp 1m². Om man har ett hus på 150m² behövs alltså ca 10,5kW för att värma upp det. (70W x 150m² = 10500W = 10,5kW)

Räkna själv ut hur många kvadratmeter en kamin värmer upp genom att ta kaminens effekt i W delat på 70W. T ex en kamin med en nominell effekt på 5,5kW = 5500W / 70W = 78,6. Den skulle alltså passa bra för ett utrymme på ca 79m². Men det går utmärkt att elda lite längre för att värma upp fler kvadratmeter.

Det är andra faktorer som spelar in också, så som verkningsgrad på kaminen, typ av fönster, höjd i tak, typ av rökkanal, isolering, osv. Men räkne-exemplet ovan ger i alla fall en grov uppfattning om vilka eldstäder ni bör rikta in er på. Vill du räkna ut mer specifikt hur många W som behövs för just ditt hus kan du använda LVI’s effektberäkning.

Köp inte för stor eldstad

Välj inte allt för stor eldstad för ditt hem! Om t ex en kakelugn eller täljstensugn har större effekt än vad som behövs för huset tenderar man att inte elda rätt i den. Man “små-eldar”, för att det inte ska bli alldeles för varmt hemma. D v s man använder för lite ved, vilket leder till för låg temperatur och dålig förbränning. Det är inte bra för eldstaden, inte bra för rökkanalen och inte bra för miljön. För att se hur man bäst eldar i sin eldstad så har Contura gjort en bra video om hur man eldar i en braskamin:

https://www.youtube.com/watch?v=M83dAh-VRgY

Var du kan placera din kamin

En vanlig braskamin kan man placera i princip vart som helst. Mitt i rummet, mot en rak vägg, i ett hörn, osv. Den måste inte heller stå i vardagsrummet. Nu är det populärt att installera en ytterligare kamin i t ex köket, uterummet, sovrummet eller badrummet. Det blir inte bara en extra värmekälla, det höjer mysfaktorn rejält! Vi på Eldabutiken i Gnesta har installerat eldstäder på alla möjliga platser, och vi hjälper dig gärna att hitta den bästa placeringen av din kamin.

Däremot måste en eldstad placeras på ett visst avstånd från brännbart material, av säkerhetsskäl. Det är lite olika beroende på eldstad och står alltid angivet i specifikationerna för eldstaden. Oftast är det ca 10-15cm för moderna eldstäder. Framför kaminen måste man ha ett icke brännbart material, som ska vara minst 10cm vid varje sida av kaminen och 30cm framför den. Det kallas eldstadsplan (det heter inte eldskydd/gnistskydd, även om man kan tro det), och är oftast en skiva i plåt eller glas.

Funderar du på en större och tyngre eldstad över 200kg, som en täljstensugn eller kakelugn, är det bra att veta att de inte kan stå rakt på golvet hur som helst. De behöver ett fundament att stå på.

Placera kaminen mitt i huset för bäst effekt

Vill du utnyttja värmeutvecklingen från din kamin maximalt ska du placera den mitt i huset. Då kan värmen sprida sig jämnt till alla rum i huset. Har du flervånings-hus är det mest effektivt att placera eldstaden på första våningsplanet.

Förr använde man vedspisen när man lagade mat, och köket blev därmed automatiskt placerat i centrum av hemmet. Köket blev hemmets hjärta. Där samlades man inte bara för att äta, utan också för att värma sig och slappna av efter en lång dag. Förresten, du vet väl att vi inte bara har köksspisar utan också kaminer med t ex kokplatta eller bakugn? Perfekt vid strömavbrott!

Kan man ha kamin i lägenhet?

Absolut. Skorstensfria eldstäder kan man ha i princip vart som helst. De ger inte så mycket värme dock, utan är mest för prydnad och mysfaktor. Vill man ha en kamin med skorsten i lägenhet så kan man absolut installera det. Fast om du bor på första våningen i ett 10-våningshus blir det riktigt lång skorsten…

Men även om du bor längst upp beror det helt på vad för bestämmelser din bostadsrättsförening/hyresrättsförening har, samt hur lägenhetshuset är konstruerat. Om den fastighet du bor i har en befintlig murad skorsten och föreningen säger att det är OK att installera en braskamin så går det. Det har vi gjort många gånger. Därför: fråga din förening först.

Olika sorters eldstäder

När du vet syftet med din eldstad, hur många kvadratmeter den ska värma upp och var du vill placera den är du redo att börja titta på olika sorters eldstäder. Det finns nämligen många olika sorter. Några av de vanligaste eldstäderna är:

  • Kamin / Braskamin. Den vanligaste - en fristående eldstad som finns i många varianter. Finns i plåt, gjutjärn, med täljsten.
  • Vedspis / Köksspis. För både uppvärmning och matlagning, i gjutjärn.
  • Öppen spis. En eldstad som inte har någon lucka eller glas, utan är öppen. Oftast murad.
  • Kassett / insats. En spiskassett installerar man i en murad öppen spis, och är stängd (har lucka).
  • Kakelugn. En klassiker: en eldstad med kaklad utsida.
  • Murspis. Det är en spisinsats med murad omfattning.
  • Skorstensfri kamin. Fristående eldstad som drivs på bioetanol som inte utvecklar någon rök och därmed inte behöver en rökkanal.

Lättare eldstäder i plåt avger värmen snabbt, men de svalnar också snabbt. Om man vill att värmen ska avges under en längre tid behövs något värmelagrande material, som avger värme även efter att elden slocknat. T ex täljsten, gjutjärn eller kakel. Har man en murspis, öppen spis eller murad rökkanal så lagras värme i betongen / murstenen.

Hos oss på Eldabutiken har vi Sveriges bredaste utbud av eldstäder. Vi har valt att jobba med märken som håller hög kvalitet och är miljögodkända. Vi är även riktigt duktiga på att frimura om du har en egen idé på hur du vill att din eldstad ska se ut!

Design och smak

Nu kommer vi till den kanske svåraste delen hittills: att bestämma sig för vad för eldstad man “gillar” och vill ha. Och det är svårt att ge råd i den här frågan, då allas smak är olika. Som tur är finns det många olika stilar, former och färger att välja mellan. Vad sägs t ex om:

Levande brasa i kaminen Nordpeis me steel i ett mysigt hem

Nordpeis Me Steel. En cool design som passar i moderna hem.

kamin contura 35 hög i vit färg i ljust vardagsrum

Contura 35 Hög vit. Stilren, modern design.

modern design på kamin i röd färg i ett rymligt och vitt inrett hem

Scanspis 83-1 i snygg röd färg. Den här kaminen blir verkligen “the center of attention” i rummet.

Välkommen in i butiken för att se fler av våra fina kaminer, spisar och kakelugnar!

När du har valt ut några olika alternativ som faller dig i smaken så kommer vi till den mindre roliga, men nödvändiga, delen: nämligen vad det får kosta.

Vad kostar det att installera en kamin?

Det svar som du antagligen inte vill höra, men som vi måste ge: det beror på. Själva arbetskostnaden för en installation av en fristående kamin, med en modul-skorsten som går rakt uppåt i en- eller tvåplanshus, kostar från ca 12 000 - 16 000kr (inkl moms). Med ROT-avdraget minskas den kostnaden med 30%. Men total-kostnaden beror alltså på vad för kamin och material du väljer/behöver och hur lång tid själva arbetet tar.

Det som ingår är:

  • Hembesök samt planering av arbetet
  • Hemtransport av kamin, skorsten och allt material
  • Montage och installation av kamin och skorsten
  • Tar med emballage och sorterar och återvinner
  • Byter du ut en gammal eldstad, monterar vi ned den, tar med till butiken och vid tillfälle transporterar till återvinningscentral.
  • Eldstadsplan
  • Hjälp med kommunala handlingar så som bygglov och ROT ansökan
  • Bokar in en SSR godkänd besiktning efteråt

Andra jobb, som t ex frimurning, renovering av befintlig rökkanal, böjd skorsten, taksäkerhet m m, tar längre tid och är något vi behöver räkna på för varje unikt jobb. Vi behöver anpassa vårt arbete för varje kunds situation, och det är vi också glada att göra, så att både vi och våra kunder blir nöjda över resultatet!

Hos oss får du alltid en kostnadsfri offert, så att du vet vad det kommer kosta innan du bestämmer dig. Du kan också dela upp betalningen räntefritt i upp till 23 månader med Santander Consumer bank. Uppläggningsavgift tillkommer.

Men en kamin är inte något du förlorar pengar på, utan tvärtom något du vinner pengar på.

Om vedeldning och miljö

https://www.youtube.com/watch?v=HDTG0qUbj98

En kamin är en investering som spar pengar, spar miljö och höjer husvärdet

Att skaffa en modern och effektiv eldstad är en klok investering som sparar pengar i längden.

“En familj som inte har en kamin och vars primära uppvärmning är direktverkande el, kan spara upp till 12 000 kronor per år på att installera en braskamin. Om man redan har en gammal braskamin kan samma familj spara upp till 6 000 kronor per år på att byta ut den till en modern kamin.” - Uträkning gjord av Contura.

Om du väntar med att köpa och installera kamin - en vinter till - innebär det alltså att du "förlorar" pengar i uppvärmningskostnad - en vinter till.

Att installera en eldstad höjer husvärdet med ca 10 % enligt en undersökning från Mäklarverket.

En miljögodkänd eldstad är även något som hjälper oss att spara på vår kära miljö.

Installera kamin själv DIY eller anlita någon?

Visst kan man montera och installera en kamin själv. Men om du inte har rätt kunskap och erfarenhet är det inget vi rekommenderar. Att installera en eldstad handlar inte bara om hur slutresultatet ser ut, utan det är också en säkerhetsfråga.

En felaktigt installerad eldstad och rökkanal utgör en brandrisk och kommer inte att bli godkänt i sotarbesiktningen. Vi är proffs på att installera alla möjliga kaminer och är stolta över att göra våra kunder nöjda.

Och oroa dig inte för om din eldstad kommer att gå igenom sotarbesiktningen eller inte, vi lämnar garanti på att alla våra jobb blir godkända. Vi inte bara får jobbet gjort, utan vi gör det bra - korrekt, säkert och snyggt. Varför inte be om en kostnadsfri offert?

Få hjälp av eldstads-proffs i Gnesta

Nu när du läst vår guide och tänkt över:

  • huvudsyftet för din eldstad
  • hur många kvadratmeter den ska värma upp
  • placering av kaminen
  • design och stil
  • budget

så är du väl förberedd att välja ut den absolut bästa kaminen för dig och ditt hus! Men vi förstår att det kan vara fler frågor som fortfarande är obesvarade. Vi svarar gärna på dem och hjälper dig få din dröm-kamin. Kom in i Eldabutiken i Gnesta, eller skicka oss ett meddelande här nedan så kontaktar vi dig!

Du väljer kamin - och vi sköter resten!

Fyll i formuläret för ett kostnadsfritt hembesök och offert:

Vi älskar naturen

- & vill bevara den!

Därför väljer vi våra produkter med omsorg. Våra kaminer har effektiva brännsystem som ger minimala utsläpp.
Hur gammal är din kamin? Visste du att eldstäder äldre än 1995 har upp till 80% mer utsläpp än våra moderna? Plus att de inte alls är lika energieffektiva, dvs de har större vedförbrukning.* Värt att byta säger vi!

Vi ser även till att återvinna och ta hand om allt avfall på rätt sätt när vi byter gamla eldstäder och skorstenar mot nya.

Nedan ser du några av de märken vi valt att arbeta med, som lever upp till våra höga krav.

*Läs mer om test från Energimyndigheten här.

  • Email
  • Facebook
  • Phone
  • YouTube

ÖPPETTIDER
Mån-Tors 10-18 | Fre 10-16 |
Lörd 10-14 |
Sön & Helg/kläm-dagar Stängt |

Vägbeskrivning till Dansutvägen 2 i Gnesta
  • ROT avdrag
  • Taksäkerhet

© 2021 · Eldabutiken Gnesta · Developed by ReleWant · Cookie-policy